Κορονοϊός στα ζώα

Κορονοϊός στα ζώα

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Παρακάτω υπάρχει η ενημέρωση όπως δώθηκε από τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων του ΑΠΘ κύριο Σπύρο Κ. Κρήτα στις 10/03/2020

Ο Κορονοϊός στα ζώα:

Οι κορονοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. O Κορονοϊός στα ζώα ειναι διαφορετικός για το κάθε είδος.  Δεν ματαδίδεται στα άλλα είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα. Έτσι ο κορονοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας και ο κορονοϊός του χοίρου προκαλεί την μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου. Άλλο είδος κορονοϊού προκαλεί την επιδημική διάρροια του χοίρου και ο κορονοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα. Τέλος, ο κορονοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια, ή και αναπνευστικά κλινικά σημεία, ενώ ο κορονοϊός των βοοειδών προκαλεί τη διάρροια του χειμώνα στα βοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορονοϊοί όπως ο SARS, ο MERS-CoV, καθώς και ο πρόσφατος κορονοϊός COVID-19. Παρόλο που πιθανολογείται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς. Αντίθετα, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο δημοσίευμα για την απομόνωση κορονοϊού COVID-19 από ένα σκύλο στο Χονγκ Κονγκ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν μολύνθηκε από την ιδιοκτήτριά του ή απο μολυσμένη επιφάνεια. Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον κορονoϊό.
Γενικά υπάρχει ο “φραγμός” του ζωϊκού είδους, ο οποίος δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ενός ιού από το ένα είδος ζώου σε ένα άλλο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα συμβεί ως τυχαίο γεγονός. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους τρόπους διαχρονικής “επιβίωσης” των ιών. Η μικρή πιθανότητα να συμβεί μια μετάλλαξη που θα επιτρέπει την μετάδοση μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών υπάρχει. Θεωρητικά όμως, είναι απείρως μικρότερη από την πιθανότητα μόλυνσης ενός ανθρώπου από άλλο άνθρωπο.

Σημερινα δεδομενα:

Με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του COVID-19, ούτε νοσούν από αυτό. Οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε. Εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους. Αντίθετα, πρέπει να συνεχίζουν συμπεριφέρονται σωστά σε αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την προφύλαξή μας από τον COVID-19 ας ενημερωνόμαστε τακτικά και ας ακολουθούμε ψύχραιμα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για εμάς (π.χ. σωστή πλύση των χεριών με σαπούνι, αποφυγή των συναθροίσεων) αλλά και δείχνοντας σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους μας αποφεύγοντας να τους μολύνουμε όταν είμαστε άρρωστοι. Θα ξεπεραστεί και αυτό όπως έγινε και με τη γρίπη.
Σπύρος Κ. Κρήτας
Καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων
Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΑΠΘ
O ίδιος, έδωσε και συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση όπου επαναλαμβάνει τα παραπάνω.

Χαρακτηρισμος ως πανδημια και μεταδοση

Όπως διαβάσατε παραπάνω,ο Κορονοϊός στα ζώα δεν σχετίζεται με τον COVID-19 που  προσβάλει τον άνθρωπο. Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον κορονoϊό και να τον μεταδώσουν σε ανθρώπους.

08/04/2020 Νεοτερα δεδομενα:

Με βάση τις οδηγίες του British veterinary association που μόλις ανακοινώθηκαν σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω νεότερα δεδομένα και τον σωστο τρόπο διαχείρισης. Είμαστε έν αναμονή νέων ενημερώσεων.

Τις τελευταίες μέρες λάβαμε όλοι στα κινητά μας, επίσημη ενημέρωση από το κράτος για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουμε για την προφύλαξη από την συγκεκριμένη νόσο. Σας συνιστούμε να τα ακολουθήσετε και να μην πανικοβάλεστε. Όλες οι επίσημες και απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή πρόληψη υπάρχουν στο επίσημο site του WHO.

Εδώ μπορείτε να δείτε το επίσημο ενημερωτικό βίντεο του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγείας.

Το καλύτερο μέσο ενημέρωσης της πορείας εξάπλωσης της νόσου είναι ο επίσημος χάρτης παρακολούθησης του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγείας (ενημερώνεται συνεχώς).

Παρακολουθήστε την πορεία του απο τα παραπάνω link. Μην ξεχνάτε ότι τα ΜΜΕ συχνά προκαλούν πανικό και υπερβάλουν στο όνομα της τηλεθέασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με νοσήματα των ζώων επικοινωνήστε μαζί μας εδώ ή εδώ