Παρακάτω υπάρχει η ενημέρωση όπως δώθηκε από τον καθηγητή Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων του ΑΠΘ κύριο Σπύρο Κ. Κρήτα στις 10/03/2020
Ο Κορονοϊός στα ζώα:
Οι κορονοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. O Κορονοϊός στα ζώα ειναι διαφορετικός για το κάθε είδος. Δεν ματαδίδεται στα άλλα είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα. Έτσι ο κορονοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας και ο κορονοϊός του χοίρου προκαλεί την μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου. Άλλο είδος κορονοϊού προκαλεί την επιδημική διάρροια του χοίρου και ο κορονοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα. Τέλος, ο κορονοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια, ή και αναπνευστικά κλινικά σημεία, ενώ ο κορονοϊός των βοοειδών προκαλεί τη διάρροια του χειμώνα στα βοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορονοϊοί όπως ο SARS, ο MERS-CoV, καθώς και ο πρόσφατος κορονοϊός COVID-19. Παρόλο που πιθανολογείται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς. Αντίθετα, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο δημοσίευμα για την απομόνωση κορονοϊού COVID-19 από ένα σκύλο στο Χονγκ Κονγκ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι δεν μολύνθηκε από την ιδιοκτήτριά του ή απο μολυσμένη επιφάνεια. Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον κορονoϊό.
Γενικά υπάρχει ο “φραγμός” του ζωϊκού είδους, ο οποίος δεν επιτρέπει την εύκολη μετάδοση ενός ιού από το ένα είδος ζώου σε ένα άλλο. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα συμβεί ως τυχαίο γεγονός. Άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους τρόπους διαχρονικής “επιβίωσης” των ιών. Η μικρή πιθανότητα να συμβεί μια μετάλλαξη που θα επιτρέπει την μετάδοση μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών υπάρχει. Θεωρητικά όμως, είναι απείρως μικρότερη από την πιθανότητα μόλυνσης ενός ανθρώπου από άλλο άνθρωπο.
Σημερινα δεδομενα:
Με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενές επιβίωσης του COVID-19, ούτε νοσούν από αυτό. Οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής όπως π.χ. το πλύσιμο των χεριών πριν και αφού αγγίξουν ζώα, το φαγητό τους ή αντικείμενα της ατομικής υγιεινής τους και να αποφεύγουν να τα φιλάνε. Εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους. Αντίθετα, πρέπει να συνεχίζουν συμπεριφέρονται σωστά σε αυτά, απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους και διατηρώντας καθαρό το οικιακό τους περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την προφύλαξή μας από τον COVID-19 ας ενημερωνόμαστε τακτικά και ας ακολουθούμε ψύχραιμα τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για εμάς (π.χ. σωστή πλύση των χεριών με σαπούνι, αποφυγή των συναθροίσεων) αλλά και δείχνοντας σεβασμό απέναντι στους συνανθρώπους μας αποφεύγοντας να τους μολύνουμε όταν είμαστε άρρωστοι. Θα ξεπεραστεί και αυτό όπως έγινε και με τη γρίπη.
Σπύρος Κ. Κρήτας
Καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων
Όπως διαβάσατε παραπάνω,ο Κορονοϊός στα ζώα δεν σχετίζεται με τον COVID-19 που προσβάλει τον άνθρωπο. Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον κορονoϊό και να τον μεταδώσουν σε ανθρώπους.
08/04/2020 Νεοτερα δεδομενα:
Με βάση τις οδηγίες του British veterinary association που μόλις ανακοινώθηκαν σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω νεότερα δεδομένα και τον σωστο τρόπο διαχείρισης. Είμαστε έν αναμονή νέων ενημερώσεων.
Τις τελευταίες μέρες λάβαμε όλοι στα κινητά μας, επίσημη ενημέρωση από το κράτος για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουμε για την προφύλαξη από την συγκεκριμένη νόσο. Σας συνιστούμε να τα ακολουθήσετε και να μην πανικοβάλεστε. Όλες οι επίσημες και απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή πρόληψη υπάρχουν στο επίσημο site του WHO.
Εδώ μπορείτε να δείτε το επίσημο ενημερωτικό βίντεο του Παγκοσμιου Οργανισμου Υγείας.
Παρακολουθήστε την πορεία του απο τα παραπάνω link. Μην ξεχνάτε ότι τα ΜΜΕ συχνά προκαλούν πανικό και υπερβάλουν στο όνομα της τηλεθέασης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με νοσήματα των ζώων επικοινωνήστε μαζί μας εδώ ή εδώ
Κορονοϊός στα ζώα : Νεότερη ενημέρωση 31/03/2021
Το SARS-CoV-2 εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο.Άτομα που βρίσκονται κοντά (σε απόσταση 6 μέτρων) από άτομο με COVID-19 ή έχουν άμεση επαφή με αυτό το άτομο διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους.Με βάση τις διαθέσιμες μέχρι σήμερα πληροφορίες, ο κίνδυνος εξάπλωσης του COVID-19 σε ανθρώπους θεωρείται χαμηλός.Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε εάν και πώς διαφορετικά ζώα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το SARS-CoV-2.
Τι γνωρίζουμε?
Γνωρίζουμε ότι ζώα συντροφιάς όπως γάτες και σκύλοι, μεγάλες γάτες σε ζωολογικούς κήπους ή καταφύγια, γορίλες σε ζωολογικούς κήπους, βιζόν σε αγροκτήματα και μερικά άλλα θηλαστικά μπορούν να μολυνθούν με SARS-CoV-2, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα ζώα που μπορούν να μολυνθούν. Υπάρχουν αναφορές για ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό παγκοσμίως. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα μολύνθηκαν μετά από επαφή με άτομα με COVID-19.
Σχετικές αναφορές
Έχει αναφερθεί μικρός αριθμός κατοικίδιων γάτων και σκύλων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα κουνάβι αναφέρθηκε θετικό για SARS-CoV-2 στη Σλοβενία. Αρκετά ζώα σε ζωολογικούς κήπους και καταφύγια έχουν βρεθεί θετικά για SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων γατών (λιοντάρια, τίγρεις, pumas, cougars, λεοπαρδάλεις χιονιού) και πρωτεύοντα (γορίλες) μετά την εμφάνιση σημείων ασθένειας. Υποψιάζεται ότι αυτά τα ζώα αρρώστησαν αφού εκτέθηκαν σε φροντιστή ζώων με COVID-19. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το προσωπικό φορούσε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και ακολουθούσε τις προφυλάξεις COVID-19.
Ο ρόλος των μινκ
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μινκ παίζει σημαντικό ρόλο στη διάδοση του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους.Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα εξάπλωσης του SARS-CoV-2 σε άτομα που βρίσκονται σε εκτροφεία μινκ.Έχει αναφερθεί εξάπλωση του SARS-cov-2 από μινκ σε άνθρωπο στην Ολλανδία, τη Δανία και την Πολωνία και νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να έχει συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περαιτέρω έρευνες είναι σε εξέλιξη.