ΚΟΥΝΕΛΙ
Κοινές ασθένειες κουνελιών
Υπάρχουν κάποιες κοινές ασθένειες και προβλήματα που παρατηρούνται στα κουνέλια και μπορούν να αποφευχθούν. Αυτό προυποθέτει ότι έχετε κατανοήσει τι απαιτεί ένα υγιές κουνελι. Τα κουνέλια είναι υπέροχα εξημερωμένα κατοικίδια ζώα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με άγρια κουνέλια και ως εκ τούτου θα κρύψουν σημάδια ασθένειας έως ότου είναι πολύ άσχημα, καθώς αυτό θα τους έκανε «εύκολη λεία» στη φύση. Ενθαρρύνουμε τις προσεκτικές παρατηρήσεις του κουνελιού σας, τη σωστή διατροφή, τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς και τους τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους. Ετσι, θα διασφαλίσετε ότι θα δείτε τα πρώτα σημάδια των προβλημάτων και θα αποτρέψετε την εμφάνιση ασθενειών.
Τα πιο κοινά προβλήματα / ασθένειες που βλέπουμε στα κουνέλια είναι:
Υπερβολικά μεγάλα δόντια και ακίδες
Παστεριδίαση
Τριχομπαλες
Ογκοι στην μήτρα
Μυξωμάτωση
Calicivirus (ιός αιμορραγικής νόσου κουνελιού)
Πολύ μεγάλα δόντια και ακίδες
Αιτία και κλινική εικόνα:
Τα δόντια στο κουνέλι αυξάνονται συνεχώς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αν ένα κουνελι δεν τρίβει συνεχώς τα δόντια τους με την κατανάλωση ινών, αρχίζουν να σχηματίζουν αιχμηρές ακίδες που βλάπτουν τα μάγουλα και τη γλώσσα τους. Αυτό προκαλεί πόνο που τα καθιστά απρόθυμα να φάνε. Μόλις ένα κουνελι σταματήσει να τρώει συνήθως οδηγείται σε στάσεις του εντέρου και μπορεί να πεθάνει.
Πρόληψη
Το 80-90% της διατροφής στο κουνελι σας πρέπει να είναι ίνες με τη μορφή χόρτου. Η υπόλοιπη διατροφή θα πρέπει να είναι φυλλώδη χόρτα, με τα σφαιρίδια και άλλες λιχουδιές να είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.
Θεραπευτική αγωγή
Η γενική αναισθησία και η κοπή των δοντιών είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να διορθώσει τα υπερβολικά μεγάλα δόντια.
Παστεριδιαση
Αίτια και κλινική εικόνα
Η στενή επαφή με ένα μολυσμένο κουνέλι μπορεί εύκολα να μεταφέρει το βακτήριο Pasteurella multocida στο κουνέλι σας. Τα βακτηρίδια μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια και τη μύτη , προκαλούν αποστήματα και μολύνσεις της μήτρας.
Πρόληψη
Ορισμένα στελέχη των βακτηρίων παραμένουν στη ρινική οδό του κουνελιού μέχρις ότου το ανοσοποιητικό σύστημα τεθεί υπό πίεση. Η μείωση του στρες για τα κουνέλια που έχουν μολυνθεί και η καραντίνα των νέων κουνελιών αποτελούν καλούς τρόπους πρόληψης της εισαγωγής της νόσου.
Θεραπευτική αγωγή
Η θεραπεία περιλαμβάνει μακρά και μερικές φορές επαναλαμβανόμενη χορήγηση αντιβιοτικών. Περιστασιακά απαιτείται χειρουργική επέμβαση εάν σχηματίζεται απόστημα.
Τριχόμπαλες
Αιτία και κλινική εικόνα
Οι τρίχες μπορούν κανονικά να βρεθούν στο στομάχι του κουνελιού καθώς γλύφονται . Ωστόσο, καθώς τα κουνέλια δεν μπορούν να κάνουν εμετό, πρέπει να μπορούν να περάσουν από το έντερο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό αποτελούν εμπόδιο στον πεπτικό σωλήνα. Οι τριχόμπαλες είναι τόσο συνηθισμένες ώστε να πρέπει πάντα να θεωρούνται ως πιθανό πρόβλημα σε οποιοδήποτε κουνέλι που είναι ληθαργικό και δεν τρώει.
Πρόληψη
Οι τριχόμπαλες είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν πρόβλημα εάν ήδη υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη γαστρεντερική οδό (στάση εντέρου). Το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν λαμβάνουν αρκετές ίνες με την διατροφή τους.
Θεραπευτική αγωγή
Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη θεραπεία αν η τριχόμπαλα προκαλεί μπλοκαρίσματα στο έντερο. Η φαρμακευτική αγωγή για να πάρει το έντερο εργασίας και πάλι μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Ογκοι της μήτρας
Αιτία και κλινική εικόνα
Όλα τα θηλυκά κουνέλια μπορούν να αναπτύξουν έναν καρκίνο που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα της μήτρας. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κολπική αποβολή αίματος, επιθετική συμπεριφορά, κύστεις μαστικού αδένα και λήθαργο.
Πρόληψη
Στείρωση (έγκαιρη)
Μυξωμάτωση
Αιτία και κλινική εικόνα
Η μυξωμάτωση είναι ένας ιός που μεταδίδεται από κουνούπια, ψύλλους ή από στενή επαφή μεταξύ μολυσμένου κουνελιού και ευαίσθητου κουνελιού. Η ασθένεια αναγνωρίζεται από το πρήξιμο και την αποβολή εκκρίματος από τα μάτια, τη μύτη και τα γεννητικά όργανα.
Πρόληψη
Τακτικός εμβολιασμός. Επίσης, ο έλεγχος των ψύλλων και των κουνουπιών μπορεί να βοηθήσει.
Θεραπευτική αγωγή
Η ασθένεια είναι σχεδόν πάντα μοιραία.
Ο ιός αιμορραγικής νόσου του κουνελιού
Αιτία και κλινική εικόνα
Ο ιός αιμορραγικής νόσου στο κουνελι εξαπλώνεται από τα κουνούπια, τις μύγες και / ή μέσω επαφής με άλλο μολυσμένο κουνέλι.
Στα περισσότερα ενήλικα κουνέλια, η ασθένεια εξελίσσεται ταχέως από πυρετό και λήθαργο σε αιφνίδιο θάνατο εντός 48-72. Η περίοδος επώασης για το RHDV είναι μεταξύ 1 και 3 ημερών. Τα περισσότερα κουνέλια δεν θα παρουσιάσουν εξωτερικά συμπτώματα του RHDV.
Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ανορεξία, ανησυχία, λήθαργο και πυρετό. Η ασθένεια προκαλεί οξεία ηπατική βλάβη με αποτέλεσμα ανωμαλίες πήξης αίματος. Μπορεί να είναι θανατηφόρα λόγω της παρεμπόδισης παροχής αίματος σε ζωτικά όργανα και εσωτερικών αιμορραγιών. Το RHDV έχει ποσοστό θνησιμότητας 70 έως 90% σε ευαίσθητα κουνέλια.
Πρόληψη
Ο εμβολιασμός του κουνελιού σας:
Παρέχετε προστασία έναντι του RHDV1
Οι εμβολιασμοί χορηγούνται κάθε 1 έτος για ενήλικα κουνέλια.
Συνιστούμε μαζί με τον εμβολιασμό:
Αποτροπή της άμεσης και έμμεσης επαφής μεταξύ κατοικίδιων και άγριων κουνελιών.
Αποφύγετε την κοπή χόρτου και την χορήγηση σε κουνέλια εάν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από άγρια κουνέλια.
Ο καλός έλεγχος των εντόμων είναι επίσης σημαντικός και θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων εισαγωγής
Περισσότερα περιστατικά εδώ